Rozhovor so šéfkuchárom Marcelom

Kategória: 

Najchutnejšie jedlo Žitného ostrova 

Paprikáš zo sumca s tvarohovými knedličkami a šalátom z čierneho koreňa sa stalo v roku 2018 jedným z najlepších jedál Žitného ostrova. Tento vysoko ocenený paprikáš pripravil Marcel Kubík, šéfkuchár reštaurácie hotela Amade Château. Tento rok sa opäť hľadá Najchutnejšie jedlo Žitného ostrova, aktuálna súťaž je na programe v októbri. Dovtedy si pozrite inšpiratívne video so šéfkuchárom Marcelom.

Ako štartovala tvoja kariéra? Kto v tebe prebudil lásku ku kulinárskemu umeniu?

Už ako dieťa som sa motal okolo svojej starej mamy v kuchyni. Pomáhal som jej, ako som vedel. Následne som začal chodiť na strednú školu v Šamoríne a v rámci toho som dostal ako žiak možnosť vyskúšať si svoje kuchárske zručnosti v reštaurácii Villa Rosa. Napokon som získal miesto v hoteli Amade Château vo Vrakúni, kde som najskôr pracoval ako pomocný kuchár a neskôr som stal šéfkuchárom.

Prihlásil si sa do súťaže najchutnejšie jedlo Žitného ostrova. S akou ambíciou si do toho šiel?

Prihlásil som sa, lebo už predtým sa mi podarilo zvíťaziť v súťaži šéfkuchárov a tento triumf som chcel potvrdiť aj na Žitnom ostrove. Keďže som aj rybár, zvolil som si prípravu jedla, ktoré je mojim najobľúbenejším: paprikáš zo sumca.

Je dôležité, aby boli pri príprave použité predovšetkým miestne suroviny?

Je dôležité, aby sme posilňovali žitnoostrovskú gastronómiu, aby základné suroviny a ingrediencie pochádzali z tohto regiónu. Z môjho pohľadu je veľmi dôležité, aby mäso, ktoré pri príprave jedál použijeme, pochádzalo z fariem na Žitnom ostrove. Rovnako aj divina v našej kuchyni by mala mať svoj pôvod v tunajších lesoch.

O aké nové skúsenosti ťa súťaž obohatila?

V prípade, ak sa šéfkuchár prihlási do súťaže, prirodzene to kladie na neho vysoké časové aj pracovné nároky. Musí sa stopercentne sústrediť na to, čo robí. A to ho núti a pomôže mu stať sa ešte lepším. Na súťaži môžete sledovať prácu ostatných šéfkuchárov, ich techniky. Viete sa tak mnohému novému naučiť a inšpirovať sa. Osobne to odporúčam všetkým mladým, takáto súťaž šéfkuchárov je skvelá príležitosť reálne si otestovať vlastné schopnosti. Napriek tomu, že sa treba pripraviť na obrovský tlak a stres, je to rozhodne perfektný spôsob ako sa posunúť ďalej, vyššie, - a skutočne si zveľadiť svoje schopnosti. A navyše, ide o skúsenosť na nezaplatenie.

Plánuješ sa aj tento rok zúčastniť súťaže Najchutnejšie jedlo Žitného ostrova?

Veľmi rád sa prihlásim aj do najbližšieho ročníka a pokúsim sa zo seba dostať maximum.