Vízi sportok Kukkóniában

Kukkónia természeti adottságait tekintve nemcsak ideális kirándulóhely – sportolásra is rengeteg lehetőséget kínál. Csónakázásra, kenuzásra a tavasz, a nyár és az ősz a legkedvezőbb időszak.

A Duna

Az igényesebb csónakázók számára a Nagy-Duna ideális vízi út, amely Dévénytől Komáromig végigcsónakázható. A kirándulók indulhatnak Pozsonyból, de kezdhetik a túrát Dunacsúnynál, Bősnél, Szapnál és Medvénél is. Kezdők és gyermekes családok számára inkább a Nagybodak és Vajka környékén lévő Duna-ágakat ajánljuk. Kukkónia az extrém sportok kedvelői számára is ideális hely. Dunacsúnynál a vadvízi evezés, a vadvízi úszás, a szörfözés, a vízisí, a wakeboard közül válogathatnak, de van itt kajakiskola, lovaglási lehetőség vagy akár paintball is. (A csónak-, kajak- és kenukölcsönzéssel, valamint a vízi túrákkal kapcsolatos információk honlapunkon találhatók).

A Kis-Duna

Kis szigetünk kisebbik folyója, a mintegy 128 km hosszú Kis-Duna is számos lehetőséget kínál kirándulásra, sportolásra.  A Kis-Duna  teljes átcsónakázása  általában Vereknyénél kezdődik és Gútánál ér véget. A Kis-Dunán többféle vízi túra közül lehet válogatni – ezek a vízi sportok szerelmeseinek aktív kikapcsolódást nyújtanak, de kezdők és gyermekes családok számára is alkalmasak. Túrázás közben pihenésre is számos lehetőség nyílik. A Vők és Fél nevű községek mellett táborozásra van lehetőség, Illésházánál kemping és büfé áll a táborozók rendelkezésére, Madarásznál kemping, étterem és panzió is várja a látogatókat.

 

Bár Jóka és Tallós a Kis-Duna bal oldalán fekszenek, így földrajzilag nem tartoznak a Csallóközhöz, a folyó partján álló jókai és tallósi cölöpös malmot mégis e régióhoz soroljuk. A vízi túra során mindenképp érdemes megállni és megtekinteni ezt a ma már múzeumként működő két műemléket. Mindkét helyen büfé és étterem is található.

Eperjesnél csak a vízről látható a malom, de itt is van lehetőség kempingezésre, pihenésre, frissítő vagy egy kiadós ebéd elfogyasztására. A látogatók Nyárasdon megtekinthetik a termálfürdőt, Gútán pedig a múzeumként működő hajómalmot és Európa leghosszabb fahídját. Természetesen itt is van étkezési lehetőség.

 

Lehetséges vízi túrák a Kis-Dunán  és a Dunán (a vízi túrák kb. 15-28 km hosszúak, időben 4-6 óra kajakkal, ehhez még hozzá kell számolni az előkészületeket). A túrák lehetnek egynaposak, de akár egyhetes túralehetőség is van.

Vereknye - Fél

Fél - Jóka

Jóka - Sárrét, Madarász Park

Sárrét, Madarász Park - Pozsonyeperjes

Pozsonyeperjes - Nyárasd

Nyárasd - Gúta

Gúta - Komárom

Bodaki ágvizek

Doborgaz - Sülyi-tó

Dunacsúny - Bős

A csónak-, kajak- és kenukölcsönzéssel, valamint a vízi túrákkal kapcsolatos információk a következő oldalakon találhatók:

www.vodnetury.sk

www.malydunaj.com

www.malydunajsplav.sk

www.pozicovna-lodi.sk

www.boat4u.sk

http://www.splavmalehodunaja.sk

http://www.canoetrips.sk

Cookies