Magyar adomány a határon túli magyaroknak!

Kategória: 

Kukkonia Charitas

A súlyos járványügyi helyzetre és az ennek következtében beállt kórházi kapacitáshiányra való tekintettel újabb magyar segítség érkezett a Felvidékre. A Magyar Kormány egészségügyi eszközöket – összesen 17 Panther - 5 típusú, magyar gyártmányú lélegeztetőgépet adományozott a külhoni magyarság és a dél-szlovákiai kórházak megsegítése érdekében.  A támogatás kedvezményezettje a Kukkonia polgári társulás, amely a felvidéki kórházak közötti elosztás koordinálásában működik közre.

Az adomány március 8-án érkezett meg Dunaszerdahelyre, a Kukkonia polgári társulás képviselőihez. A polgári társulás az egészségügyi eszközöket az adománylevél elveivel összhangban juttatja el a kedvezményezett egészségügyi intézményeknek. Az ünnepélyes átadás során az adomány egy részét – 6 lélegeztetőgépet - Pető Tibor, Magyarország szlovákiai nagykövete, Világi Réka, a Kukkonia polgári társulás képviselője és Berényi József, a dunaszerdahelyi kórház felügyelő tanácsának a tagja adták át Bock Sylviának, a dunaszerdahelyi Svet zdravia kórház igazgatónőjének és MUDr. Horváth Zoltánnak.

A további 11 lélegeztetőgépeket a következő célkorházakba továbbítja a polgári társulás:
AGEL Kórház - Léva, AGEL Kórház – Komárom, Érsekújvári Egyetemi Kórház és Rendelőintézet, Svet zdravia Általános Kórház – Rimaszombat, Szent Barbara Általános Kórház és Rendelőintézet – Rozsnyó, Svet zdravia Kórház – Nagymihály, Általános Kórház és Rendelőintézet – Losonc, Kórház és Rendelőintézet – Királyhelmec, Kórház és Rendelőintézet – Nagyrőce, Svet zdravia Kórház és Rendelőintézet – Tőketerebes, Általános Kórház és Rendelőintézet – Nagykürtös.

 

 

„Megtiszteltetés számunkra az ismételt felkérés, hiszen polgári társulásunk küldetése a régió fejlesztése és kötelességünknek érezzük egymás segítését itt a Felvidéken. Ilyen nehéz időkben különösen fontos, hogy támaszkodhatunk Magyarország segítségére, hiszen a nemzeti összetartozás érzését mi más erősítené jobban, mint az ilyen cselekedetek. A kórházak, a betegek és az egész közösségünk nevében köszönjük szépen az adományt, amelyet az adománylevél kitételeivel összhangban juttatjuk el a kedvezményezett kórházaknak” – mondta Világi Réka, a Kukkonia polgári társulás képviselője.

„A dunaszerdahelyi kórház esetében a kórház felügyelő tanácsának tagjaként kezdeményeztem a lélegeztetőgépek adományozását. A Magyar Kormány pedig az adományt további 11 lélegeztetőgéppel bővítette Dél-Szlovákia részére.”  – tette hozzá Berényi József, a dunaszerdahelyi kórház felügyelő tanácsának a tagja.

„Hasonlóan a korábban érkezett adományokhoz (védőfelszerelések, maszkok) ezúttal is az az ok áll az adományozás mögött, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Tekintettel a rendkívül súlyos szlovákiai járványhelyzetre a Magyar Kormány lélegeztetőgépek kórházaknak való adományozásáról döntött. A döntést megelőzte, hogy felvidéki szervezetek segítségével felmértük, hogy pontosan melyik kórháznak milyen és hány eszközre van szüksége, hogy el tudja látni a hozzá került betegeket. Remélem, hogy ez az adomány enyhíteni fogja tudni a kórházakra nehezedő nyomást“ – nyilatkozta  Pető Tibor, Magyarország szlovákiai nagykövete.

Cookies