Adventi hagyományok

Advent van, s átjárja lelkem
a szeretet és az emlékezés.
Rájövök ismét – tán ezredszer –,
hogy szépen élni gyakran túl kevés.
Szeretni szóban és tettekben,
hinni, remélni szüntelen.
Táplálni kell mosollyal, öleléssel,
hogy emléked hibátlan legyen.

(Részlet Kassák Lajos Advent van című verséből)

Advent a várakozás időszaka. A keresztény kultúrában a karácsonyhoz vezető négy hetet jelenti. Négy héten keresztül minden vasárnap meggyújtunk egy gyertyát az adventi koszorún. Az elsőt advent első vasárnapján, a másodikat bronzvasárnap, a harmadikat ezüstvasárnap, illetve a negyediket aranyvasárnap. Minden egyes gyertyával közelebb kerülünk az év legszebb ünnepéhez, a karácsonyhoz. Ebben az évben december 2-ára esik ádvent első vasárnapja.

Az adventet VII. Gergely pápa vezette be az ötödik században. Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. Az első adventi vasárnappal kezdődik és karácsonykor ér véget. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben szokás volt böjtöt tartani az adventi időszakban. Az adventi böjti idő alatt tiltották a zajos mulatságokat és az ünnepélyes házasságkötéseket. Jelenleg a katolikus egyházban nincsen böjti előírás az adventi időszakra vonatkozóan, ugyanakkor ajánlott a visszafogottság, csend, a több ima és lelki olvasmány, valamint a bűnbocsánat szentségéhez járulás.

Adventi koszorú

Az advent jelképe az adventi koszorú, amely négy gyertyából áll. A hagyomány szerint advent minden vasárnapján meggyújtunk egy gyertyát, egészen karácsonyig, ami az adventi időszak végét jelenti. De honnan is ered az adventi koszorú?

Az ötlet Johann H. Wichern német evangélikus lelkész fejéből pattant ki a 19. században, aki az árva gyerekeknek szerette volna elhozni a karácsonyi várakozás örömét azzal, hogy egy kocsikerékre helyezett huszonnégy gyertyát, s december minden napján meggyújtott egyet egészen karácsonyig. A hétköznapokat pirossal jelölte, a vasárnapokat pedig fehér gyertyával, a tisztaság színével.

A hagyományos adventi koszorú fenyőágakból készül és kör alakú, rajta négy gyertyával. A vallásos felfogás szerint minden gyertya külön jelentéssel bír: az első a hit gyertyája, a második a reményé, a harmadik az örömé, a negyedik pedig a szereteté.  katolikus egyház hagyományai szerint az első, második és negyedik gyertya lila színű, ami a bűnbánatot jelképezi, míg a harmadik vasárnap, az öröm vasárnapján a gyertya rózsaszínű. Minden vasárnappal több gyertya világít, ez szimbolizálja a fényt, amelyet a születő Jézus hoz az életünkbe. Az utolsó vasárnapon – s vannak családok, akiknél karácsony napján is – az összes gyertya ég a koszorún.

_h4a5535.jpg

(Forrás: napidoktor.hu)