Népi megfigyelések decemberben

December, más néven télelő hó vagy karácsony hava

Hideg, havas december, jó termést vár az ember” – mondogatták nagyapáink. December havához is fűződnek népi jóslatok és megfigyelések szép számmal. Nézzük, mi vár ránk:

Azt mondják, ha december első felében enyhébb az idő, akkor keményebb télre számíthatunk. Ha pedig a hónap végén enyhébb az időjárás, akkor március elején már vége a hidegnek. Tehát „hideg december, kora tavasz”.

December 6. – Miklós nap: ha Miklós napján havazik, vége az enyhe időjárásnak-

December 13. – Luca nap: jól meg kell figyelni a Luca naptól számított tizenkét napot! Minden egyes nap egy hónapot jelöl, s olyan időjárás várható a következő év tizenkét havában, amilyen Lucától Ádám Éváig.

December 21. – Az év legrövidebb nappala és leghosszabb éjszakája.

December 25. – Karácsony napja is jósló: ha tiszta, napos az idő, akkor száraz nyár, jó gyümölcstermés, sok bor várható.

December 26. – Karácsony másnapja, István nap: Ha ezen a napon szép az idő, akkor jövőre jó termés, jó bor és meleg nyár lesz.

December 31. – Szilveszter napja: Ha éjszaka szépen ragyognak a csillagok, akkor bőséges aratás és szüret várható. Ám ha éjjel esik, de újév reggelén már süt a nap, akkor rossz lesz a termés. Ha ugyanolyan az idő az év utolsó éjjel és első napján reggel, akkor gazdag termés és jó esztendő várható.

_h4a2334.jpg

(Forrás: nanasmet.hu)