Mozdulj az egészségedért!

Kategória: 

Ahogy közeledik a tél, egyre nagyobb késztetést érzünk arra, hogy behúzódjunk a ház melegébe, egy pohár teával vagy forró csokival a kezünkben betakarózva összekucorodjunk a kanapén és tévét nézzünk. Bármilyen csábítónak tűnik is, mindez nem az egészségünket szolgálja.

A rendszeres testmozgásnak – a megfelelő táplálkozás mellett – rendkívül fontos szerepe van egészségünk megőrzésében. A mozgás során több oxigén kerül a véráramba, így fokozza a vérkeringést és csökken a magas vérnyomás kialakulásának veszélye. Továbbá javítja a légzést, erősíti a szívizmot és  az immunrendszert. Az aktív életet élőknél jóval kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Rendszeresen végzett testmozgással megelőzhető, illetve visszaszorítható a cukorbetegség és a csontritkulás, erősíthető az izomzat, ami a csontok védelméért felel, a fejlettebb izomzat pedig stabilizást és jó koordinációt ad. Hatására csökken az ízületi fájdalom és merevség, ezen kívül növeli a hajlékonyságot és az izomerőt. Természetesen a zsírégetést is elősegíti, ami fogyáshoz vezet, az izzadás során pedig a bőrön keresztül távoznak a felesleges anyagok. Kutatások bizonyítják, hogy a testmozgás javítja a hangulatot, elősegíti az endorfinok, a boldogságért felelős hormonok termelését, és elűzi a stresszt.

 

Mi számít testmozgásnak?

Minden aktivitás, amely során mozgást végzünk, s közben a szervezetünk kalóriát éget, testmozgásnak számít. Legyen az kertészkedés, takarítás, kutyasétáltatás, de a tudatosan végzett testedzés is. Mit értünk ez alatt? Az edzőtermi edzés, csoportos aerobic, futás vagy úszás mind azt a célt szolgálja, hogy megerősítsük és fejlesszük testünket. Persze nem rendelkezhet mindenki elég önbizalommal ahhoz, hogy bemerészkedjen egy edzőterembe vagy egy nyilvános uszodába. Van, aki szívesebben tornázik otthon, esetleg jógázik, pilatesezik, vagy táncol a saját örömére, amikor nincs közönsége, esetleg biciklizik, sétál, vagy túrázik a természetben. A Csallóköz bicikliutaival és ártereivel minderre lehetőséget nyújt, amit meg kell ragadni. Bármelyik típusú mozgást választja is, ha rendszeresen végzi, máris többet tesz az egészségéért, mint az, aki a kanapén ül és tévét nézve éli napjait.

 

Hogyan kezdjem el?

Tűzzön ki magának eleinte kisebb, majd fokozatosan nagyobb célokat. Például: ma negyed órát sétálok, holnap húsz percet, holnapután már fél órát. A lényeg a rendszeresség! Ha eléri azt a szintet, hogy már heti öt alkalommal legalább fél órát mozog, érezni fogja a változást, mind testileg, mind lelkileg. Kísérletezzen a mozgásformákkal! Nem válik be az aerobic? Próbálja ki a zumbát, a jógát, a pilatest, biciklizzen, ússzon, túrázzon. Találja meg azt az aktivitást, amelyet szívesen és élvezettel végez. Hívja meg barátait vagy családját, hiszen csoportosan mozogni ösztönző és mulatságos. De ami az első és a legfontosabb: keljen fel a kanapéról és mozduljon az egészségéért!

 

(Forrás: www.egeszsegkalauz.hu)

(Képek forrása: dobehnima.sk)