Kukkonia könyvek a karácsonyfa alá

Kategória: 

Kukkónia felfedezése Karácsonyra

A könyv a legszebb ajándék, szokták mondani. És milyen igaz, főleg, ha a könyv szeretett szigetünk, a Csallóköz csodáit tárja elénk. Csodákból pedig bizony nincs hiány, ha Csallóköz a téma. Bárhonnan közelítjük, mindig újat mutat, új meglepetéseket tartogat. A Mangalucával Kukkóniában és a Vizeskönyv kötetek e különös szeglet felfedezésére hívják az olvasót.

A Mangalucával Kukkóniában egy mesekönyv Király Anikó tollából. Az írónő azonban nemcsak a tollal, de a ceruzával és a vízfestékkel is jól bánik, hiszen a könyvet a szerző 70 vidám illusztrációja teszi még színesebbé. Főhőseink, Mangaluca és Tündér Ilona izgalmas kalandokon mennek keresztül, melyek során egyre többet tudnak meg a Csallóközről. Céljuk, hogy szitakötőket találjanak, de ahhoz, hogy ez sikerüljön sok kalandon át vezet az út. Találkoznak Titusszal, a békával, aki, ugyan tudja, hol vannak a szitakötők, de nem hajlandó elárulni, csak némi aranyért cserébe. A két főhős ekkor egy aranyász segítségét kéri, és a cselekmény így bonyolódik tovább. Mire Mangaluca és Tündér Ilona célba érnek, addigra a sziget egy eddig rejtett arcát is megismerik. És így lesz ezzel a kis olvasó is, aki e kedves mese során játékosan fedezheti fel a Csallóközt.

A Vizeskönyv szigetünk egyik legjellemzőbb elemét a vizet vizsgálja. Víz vesz körbe bennünket és víz van alattunk is. A víz a Csallóközben egy kézenfekvő téma. Legalábbis annak tűnik, de annyi aspektusa létezik, hogy bőven van mit felkutatni. A könyv az ivóvíz-helyzettel, a part menti élővilággal, az elhanyagolt csatornahálózattal és a vízi turizmussal is foglalkozik. Fontos problémákra mutat rá és fontos kérdéseket tesz fel. Veszélyben van-e az ivóvizünk? És ha igen, hogyan menthetjük meg? Hova tűnt a viza a Dunából? Melyik volt a legpusztítóbb árvíz?

És még számos megkerülhetetlen kérdés melyre a szerzők próbálnak választ találni. Derzsi Bernadett szóban, Dömötör Ede pedig csodálatos fotók segítségével vezet be minket a csallóközi vízi világba. Akit érdekel a Csallóköz vizeinek története, s aki szívén viseli a csallóközi vizek sorsát, vegye kézbe ezt az egyedülálló kötetet.

Ha könyvet ajándékozunk, a felfedezés élményét adjuk. Lepje meg szeretteit e két kötet valamelyikével, megajándékozva Őket csodás Csallóközünk felfedezésének lehetőségével.