Hagyományos karácsonyi ételek nálunk és másutt

A gondos háziasszonyok már napokkal az ünnep előtt a konyhában robotolnak, hogy szenteste fenséges lakoma kerüljön az ünnepi asztalra. A fárasztó munkáért kárpótolja őket az elégedettség, ami eltölti őket, látván, hogy a család jóízűen falatozik a rengeteg finomságból. Mi minden kerül a csallóköziek asztalára karácsonykor? Nézzük!

Rántott hal: az ünnepi asztalra kerülő ételeknek szimbolikus jelentése van. A hal az előrehaladást, a halpikkely a sok pénzt jelképezte. Emellett a halszelet patkó formája a szerencsét szimbolizálja. Rendhagyóbb változata a diós panírban kisütött halpatkó. A dió is fontos szerepet játszik a karácsonyi asztalon. Amellett, hogy remekül illik a halhoz, a bölcsességet szimbolizálja.

hal.jpg

Halászlé: ahogy a rántott hal, úgy a halászlé készítésének is nagy hagyománya van a Csallóközben. Néhány háznál tésztával, csuszával fogyasztják. A hagyományos csallóközi halászlé receptjét itt találod.

cover_0.jpg

Lencseleves: egyaránt karácsonyi és újévi fogás. A lencse a szerencsét jelképezi. A népi hagyomány szerint, ha szemes termést fogyasztunk, akkor anyagi javakhoz jutunk az új esztendőben, és nem fogunk szűkölködni.

ujevi-hagyomanyok.jpg

Nézzünk körül azért mások ünnepi asztalán is. Mit esznek az amerikaiak karácsonykor?

Töltött pulyka: a töltött szárnyas a lakoma sztárja. Lehet pulyka, kacsa, esetleg liba, a lényeg, hogy szárnyas legyen, és töltelékkel együtt kerüljön a sütőbe. Elkészítése hosszadalmas procedúra, csaknem fél napig kell sütni, közben váltogatva a hőfokokat. A végeredmény azonban határozottan kárpótolja a háziasszonyt. A hús levét besűrítik, tovább ízesítik, és szaftként tálalják egy kancsóban.

240444_hires.jpg

Diós-mézes sonka: Mielőtt azon merengenének, hogyan készíthető el ez a különös, marinált sonka, ki kell, hogy ábrándítsam önöket. Az amerikai háziasszonyok a boltból szerzik be, dobozolt változatban, mégis elengedhetetlen része az ünnepi vacsorának.

sonka.jpg

Krumplipüré: a majonézes krumplisaláta helyett krumplipürét szolgálnak fel a húsételek mellé. Ez készülhet hagyományos, illetve édesburgonyából is. Ez utóbbi íze hasonlít a sütőtökére, így akár helyettesíthetjük is vele.

Sült zöldségek: a pulykát és a sonkát répával, petrezselyemmel, illetve más, sült/grillezett zöldségekkel tálalják. Ezek teszik valóban színessé a húsos fogásokat.

Marha Wellington-módra: rendkívül igényes fogás, a tapasztaltabb háziasszonyok évek alatt tökéletesítették a receptjét. A leveles tésztába csomagolt marhahús, gombatöltelékkel, bormártással egyszerűen ínycsiklandozó, éttermi minőségű étel.

karacsonyi_wellington.jpg