Csallóközi történetek 4.1 - A Szentpéter melletti hegy

Csallóközi történetek sorozat

A Szentpéter melletti hegy

A nagy tudású Ipolyi Arnold püspök, aki a 19. század derekán barátjával, a (duna)szerdahelyi születésű Csaplár Benedekkel járta be a Csallóközt, hagyta ránk a Vasárnapi újság hasábjain az útjairól szóló rendkívül érzékletes leírásait (Csallóközi uti-képek), amelyek egyikében arra hívta fel a figyelmet, miszerint nem éppen tanácsos megkérdezni Szentpéter falvának lakóitól, hogy még a helyén áll-e a falu melletti hegy.

A falucsúfoló szerint ugyanis a hegyet, amely „a napvilágnak is útját állta”, a lakosok odább akarták húzni. Ráadásul e célból még a templom harangjának a kötelét is levették, majd azt „a hegy derekán egy fenyőfához kötötték.” (…) „A falu nagyja és apraja rá csimpeszkedik; húzzák, ki hogy birja” – persze a kötél elszakadt, s az emberek jól fenékre estek.
A szentpéteri hegy pedig nem volt más, mint egy jellegzetes csallóközi kenyérsütő kemence, amelyre Ipolyi külön is felhívta munkájában a figyelmet.
Mint írja, ezek a kemencék, amelyeket sok esetben a tulajdonosaik haszonbérbe „többeknek is átengedik”, sárból készített, fallal körülvett jellegzetes, kúpos építmények voltak – ahogyan azt a képen, a Vasárnapi újság illusztrációján is jól látjuk.

csallokozi_tortenetek_004-2_0.jpg

Nagy Attila helytörténész