A Csallóközi Múzeum és története

Dunaszerdahelyen az első múzeumi tevékenységek az 1920-as évek végén már tapasztalhatóak voltak, de csak 40 évvel később sikerült múzeumot létrehozni, amelynek először a ma már lebontott Fehér kastély adott otthont. 1967-ben néprajzi és régészeti anyagok kerültek bemutatásra A Csallóköz a régiségek tükrében címmel. Ez volt az első nagyobb méretű kihelyezett kiállítás Dunaszerdahelyen. Mivel azonban a kastély a város egyik legrégibb és legelhanyagoltabb épülete volt, s a beomlás örökös veszélyével fenyegetett, a múzeum 1970 nyarán a Sárga kastély épületébe költözött. Új és végleges otthonában 1972 júliusában nyitotta meg első állandó kiállítását.

Ma 17 tematikus egység alkotja ezt az állandó kiállítást, mely hű és átfogó képet ad az itt élő emberek életéről. A földszinten régészeti és őslénytani, az emeleten pedig néprajzi és történelmi anyag látható.

A Csallóközi Múzeum nem tartozik a nagy múzeumok közé, tevékenységét azonban országszerte ismerik, és külföldön is számon tartják. A látogatók előtt megelevenedik kis hazánk történelme, őseink küzdelmes élete, több mint ezeréves ittlétünk minden dicsőséges és szomorú eseménye. A múzeum 1975 óta időszakos kiállításokat is rendez a kiállítócsarnokban. Ezek főleg a Csallóközben élő és alkotó vagy a Csallóközből származó művészek kiállításai, de Szlovákia számos élvonalbeli művésze és több külföldi művész is lehetőséget kapott már alkotásainak bemutatására. A képzőművészeti kiállításokon kívül történelmi és néprajzi kiállításokat is rendeznek itt. A múzeum nagy hangsúlyt fektet a népi iparművészeti emlékeink feltárására és megmentésére is, előadásaival megismerteti az érdeklődőkkel a Csallóköz történetét, nevezetes személyiségeit, a régió népi hagyományait, népszokásait, a népi építészet emlékeit.

Elérhetőség:

Tel.: +421 31 552 24 02

Belépőjegyek:
Felnőttek: 1 €
Diákok, nyugdíjasok: 0,50 €
Iskolák, óvodák, csoportok: 0,30 € /fő
Fényképezőgép, kamera: 2 €

 

 

Cookies