Kukkonia official pageMagyarEnglish
Tradičné vianočné bajgle

Začína sa obdobie vianočných príprav a pečení. Keďže zo sviatočného stola nesmú chýbať ani tradičné bajgle, priniesli sme vám ich recept:

 

Tradičné vianočné bajgle, ako to robila stará mama

Igrediencie:

* 500 g hladkej múky

* 1,5 dl smotany na šľahanie

* 20 g droždie, štipka soli

* 250 g masla

* 50 g práškového cukru

* 1 vajce.

Orechová plnka:

* 200g mletých orechov

* 1 vanilkový cukor

* 200 g práškového cukru

* 1 PL mletých piškótov

* 0,5 dl mlieka Kukkonia

Makovo jabĺčková plnka:

*cca 6 veľkých nastrúhaných jabĺk

* cca 200 g mletého maku

*cukor, podľa chuti škoricový cukor.


Postup:
Cesto si pripravíme deň vopred. Múku dáme do misy, pokrájame na ňu zmäknuté maslo, navrch nasypeme cukor. Smotanu trocha zohrejeme, zmiešame s rozdrveným droždím a vajcom a nalejeme do misy s múkou a dobre zamiesime. Utvoríme bochník, zabalíme ho do fólie a uložíme do chladničky do budúceho dňa. Na druhý deň si pripravíme plnky. Orechovú pripravíme tak, že do hrnca dáme vanilkový cukor, práškový cukor, mlieko. Keď mlieko začne vrieť, pridáme pomleté orechy a piškóty. 
Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na 4 bochníky - tie moje mali každý cca 30 dkg. Vyvaľkáme na 5 mm hrubé obdĺžniky, dva potrieme orechovou plnkou a dva makovo jabĺčkovou. Mak pomelieme a jabĺčka nastrúhame. Mak nasypeme na cesto, posypeme strúhanými jabĺčkami, posypeme cukrom a škoricovým cukrom. Na dvoch kratších stranách preložíme cesto na plnku a potom zavinieme od dlhšej strany. Bajgle prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom. Necháme pol hodinu odpočinúť, aby žĺtok zaschol a potom potrieme zľahka bielkom. Znovu necháme pol hodinu odpočinúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C. Po upečení som ich potrela roztopeným maslom. Ak ich všetky nespotrebujete, tak každý závin zabalíme zvlášť do alobalu a odložíme na chladné miesto - mali by vydržať až mesiac.