A kukkonia projekt hivatalos honlapjaEnglishSzlovák
Mit kell tudni az óraátállításról?

Ősszel alig várjuk, hogy az órát visszaállítva többet aludhassunk, és már kora tavasszal morgolódunk amiatt, hogy a vekker egy órával korábban ébreszt majd március végén. De vajon kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy előre-hátra tologassuk az időt?

A nyári időszámítás bevezetését először Benjamin Franklin vetette fel 1784-ben, de csak 1918-ban  vezették be Amerikában. Franklin úr célja az volt, hogy az emberek jobban igazodjanak a Nap járásához, és így spóroljanak a világításhoz használt gyertyákkal. 

Mivel nyáron a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák, az emberek – ha korábban kelnek – több mindent elvégezhetnek a nap folyamán, s nem vesznek kárba a természetes fénnyel megvilágított órák sem.

Az első és második világháború idején a legtöbb európai országban bevezették az óraátállítás rendsze-rét, hogy energiát takaríthassanak meg, ugyanakkor az évek során számtalanszor szüneteltették. Az óraátállítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette. A nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart, amikoris visszaállítjuk az órát az eredeti állapotába. Ezt nevezzük téli időszámításnak. 

Október utolsó vasárnapján (idén 28-án) hajnali 3:00-kor ne feledjék el átállítani a vekkert 2:00-ra. De ami a legfontosabb, élvezzék ki az ajándékba kapott egy órát!

 

Forrás: www.mult-kor.hu

Képek: Google