A kukkonia projekt hivatalos honlapjaEnglishSzlovák
2016 január 20. - Szerző: Tímea Dóka
A Kukkónia dokumentumfilmről írták

parameter.sk, 2016. január 13.

Gyönyörű dokumentumfilm készült a Csallóközről!

A Kukkónia Polgári Társulás megbízásából Molnár Csaba fiatal komáromi rendező készített dokumentumfilmet. "Egy csodálatos film a Csallóközről, mely a sziget mai és múltbéli csodáit mutatja be! Egy film a hagyományainkról, régi mesterségeinkről! Fedezze fel Kukkóniát!" - írja Facebook-oldalán a társulás. A 15 perces dokumentumfilm rendezője Molnár Csaba, akinek első kisjátékfilmje, A rendes ember tavaly május óta megtekinthető a YouTube-on. Az operatőr Dömötör Ede, a vágó pedig Tono Fabian. A filmet Dráfi Mátyás narrálja, zenéjét pedig Bertók István szerezte. A dokumentumfilm a kisebbségi kulturális alapból is kapott támogatást.

http://parameter.sk/gyonyoru-dokumentumfilm-keszult-csallokozrol

 

Új Szó, 2016. január 13.

Fedezze fel a Csallóközt!

Kukkónia címmel rövid propagációs dokumentumfilm készült a Csallóközről. A filmet rendezőként Molnár Csaba jegyzi. A Kukkónia Polgári Társulás műhelyében készült alkotás a sziget mai és múltbéli csodáit, hagyományait és régi mesterségeit mutatja be. 

http://ujszo.com/video/2016/01/13/fedezze-fel-a-csallokozt

 

bumm.sk, 2016. január 12. 

Csodálatos dokumentumfilm a Csallóközről

Molnár Csabáék a Kukkonia Polgári Társulás megbízásából készítették azt a dokumentumfilmet, amely gyönyörű képi világgal mutatja be a sziget mai és múltbéli csodáit. Ezt meg kell kukkolnia! A komáromi rendező, Molnár Csaba által jegyzett dokumentumfilm több, mint egy évig készült. A kisebbségi kulturális alap biztosította az anyagi hátteret, de a film végén több helyi szervezetnek és személyiségnek is köszönetet mondanak a film készítői. Nézzék meg, fedezzék fel Kukkóniát! Csodálkozzanak rá, milyen szépen vidéken élünk! 

http://www.bumm.sk/regio/2016/01/12/csodalatos-dokumentumfilm-a-csallokozrol

 

sziakomarom.sk, 2016. január 13.

Csodálatos kisfilm született a Csallóközről

A gyönyörű, Csallóközt bemutató kisfilmet készíttetett a  Kukkónia Polgári Társulás. A 15 perces dokumentumfilm fél évig készült, a sziget mai és múltbéli csodáit mutatja be.A film rendezője Molnár Csaba (a tavaly nagy sikert aratott A rendes ember című film alkotója), az operatőre Dömötör Ede, a narrátora pedig Dráfi Mátyás. A légi felvételeket Bíró Máté készítette, zenéjét Bertók István szerezte, vágója Tono Fabian. Gyártásvezetője és szövegszerzője a rendező mellett Dóka Tímea, a Kukkónia Polgári Társulás vezetője. Az elkészítéséhez a kisebbségi kulturális alap és a CEF nyújtott anyagi támogatást, de a film végén több helyi szervezetnek és személyiségnek is köszönetet mondanak a film készítői.

A filmmel egy időben megjelent egy igényes, képekkel teli könyv is Kukkónia címmel, ugyanezzel a tematikával. A Kukkónia Polgári Társulás olyan márkát szeretne kialakítani, amelynek célja a Csallóköz történelmi, kulturális javainak és természeti kincseinek megőrzése, fejlesztése és felhasználása további fejlődésének érdekében, az itt élő lakosság életszínvonalának javítása gazdasági szempontokból is. Ezért hamarosan különféle, Csallóközre jellemző, minőségi élelmiszerek címkéjén is viszontláthatjuk logójukat

http://szia.sk/csodalatos-kisfilm-szuletett-a-csallokozrol/

 

korkep.sk, 2016. januar. 13.

Magyar nyelvű dokumentumfilm készült a Csallóközről

“Egy csodálatos film a Csallóközről, mely a sziget mai és múltbéli csodáit mutatja be! Egy film a hagyományainkról, régi mesterségeinkről! Fedezze fel Kukkóniát!” – ezzel a facebook poszttal hívta fel a figyelmet magára az a mintegy 15 perces kisfilm, melyet a Kukkónia Polgári Társulás megbízásából készített el Molnár Csaba komáromi rendező. A csallóközi táj, történelem és szokások gyönyörű képsorain Dráfi Mátyás hangja kíséri végig a nézőket.  A kisfilm a Szlovák Kormányhivatal támogatásával jött létre. Egyébként a Kukkónia Polgári Társulás nemrégiben jelentette meg a nemes egyszerűséggel Kukkónia névvel ellátott képes kiadványát is, mely a Csallóköz mai és múltbéli csodáit mutatja be.

http://www.korkep.sk/cikkek/kultura/2016/01/13/magyar-nyelvu-dokumentumfilm-keszult-a-csallokozrol-video

 

nemzeti.net, 2016. január 13. 

Dokumentumfilm a Csallóköz csodáiról

DUNASZERDAHELY

Egy több mint 15 perces, a Kukkonia polgári társulás által készíttetett dokumentumfilm mutatja be a Csallóköz mai és múltbéli csodáit, hagyományait, régi mesterségeit.

https://nemzeti.net/dokumentumfilm-a-csallokoz-csodairol-3707920.html

 

csipcsirip.com, 2016. január 14.

Dokumentumfilm Csallóköz csodáiról!

A Kukkónia Polgári Társulás megbízásából Molnár Csaba fiatal komáromi rendező készített dokumentumfilmet. “Egy csodálatos film a Csallóközről, mely a sziget mai és múltbéli csodáit mutatja be! Egy film a hagyományainkról, régi mesterségeinkről! Fedezze fel Kukkóniát!” – írja Facebook-oldalán a társulás. A 15 perces dokumentumfilm rendezője Molnár Csaba, akinek első kisjátékfilmje. A dokumentumfilm a kisebbségi kulturális alapból is kapott támogatást.

A Kukkónia polgári társulás célja a Csallóköz történelmi, kulturális javainak és természeti kincseinek megőrzése, az ott élők életminőségének javítása, a régió turizmusának fejlesztése, a hagyományok, mint például a tradicionális foglalkozások felélesztése, a régi mezőgazdasági munkák felélénkítése. A társulás fontosnak tartja a helyi értékeket hordozó termékek létrejöttét, aminek érdekében jött létre a Kukkónia márkanév.

http://csipcsirip.com/dokumentumfilm-csallokoz-csodairol/

 

fevidek.ma, 2016. január 16.

Dokumetumfilm készült Csallóköz szépségeiről

Kukkonia a címe annak a 15 perces dokumentumfilmnek, amely összefoglalja Csallóköz természeti kincseit és népi hagyományait. A filmalkotást a Kukkonia Polgári Társulás készíttette. A film a történelmi időkben keletkezett népregékkel kezdődik, amelyekből a sziget elnevezései származnak: Tündérkert, Aranykert és a tréfás Kukkónia elnevezés. E népies nevének eredetmondája a tatárjáráshoz kapcsolódik. A helyiek a rejtőzködők a vöröshasú unka hangját utánozva – kukkó – jelezték egymásnak, hogy elvonult-e már az ellenség. A Csallóköz sziget születése a Dunának köszönhető. A csallóközi ember együtt lélegzett a folyóval. Itt ősfoglalkozás volt a halászat. A film bepillantást ad a hagyományos halászati módokba, a szintén a folyóhoz kapcsolódó régi mesterség rejtelmeibe, az aranymosásba. Régi malmok maradványai tűnnek fel a filmben, amelyek a sejtelmes múltat idézik. Az Aranykert mesés gazdagsága nem múlt el nyomtalanul. Az ártéri területek buja növénytakarója számtalan állatfajnak ad otthont. Ritka madárkincsei élnek a védett területeken. Egyedi élővilága van a Tőkési ágnak, itt él a világ legnagyobb édesvízi szivacskolóniája. A Csallóközt nemcsak a Dunához fűződő hagyományok jellemzik. A falvak legjelentősebb eseménye az aratás volt. A filmen látható szépséges felvételek utalnak a jelentős munka folyamatára, a hozzá kapcsolódó ünnepre. A csallóköziek híres dudások voltak. Ezt az ősi hangszert ma is megszólaltatják a népművészet éltetői. Eleink élete az ősi rend szerint folyt, amihez az állattartás is hozzátartozik. Szerencsére Kukkónia szerte vannak még szegletek, ahol élik a hagyományokat, így csodás képek engednek bepillantást egy-egy lovakat, libákat, kecskéket tartó gazda udvarába. A kék vizű Duna és az aranyszínű búzatáblák egyben a csallóközi futballklub színei is. A DAC is elválaszthatatlan része és jelképe lett a modern Kukkóniának. A több mint 110 éves focihagyományhoz hozzátartozik a nemzeti öntudat, a mindenkori győzni akarás. Hétről hétre több ezer ember buzdítja a csapatot. A csallóközi gasztronómia alapja a hús: disznó, szárnyas, vagy minőségi marhahús. A téli időszakban sok háznál máig sor kerül a disznóvágásra. A szezonális gyümölcsökből pedig lepény, rétes készül. Szent Iván-éjjelén szokás volt a tűzgyújtás, tűzugrás, ehhez többféle mágia kapcsolódott. Csallóköz ma az a sziget, melyet felfedezni, látni is érdemes, mert Kukkónia a múlt és jelen találkozása. Utat mutató ősi örökségünk.
A dokumentumfilm rendezője Molnár Csaba és Tono Fabian. Operatőr: Dömötör Ede, gyártásvezető: Dóka Tímea. Narrátor: Dráfi Mátyás. A film zenéjét Bertók István szerezte.

http://www.felvidek.ma/felvidek/turistakalauz/58779-dokumentumfilm-keszult-csallokoz-szepsegeirol

 

MTV, Ma délelőtt, 2016. január 14.

Az MTV, Ma délelőtt című műsorában foglalkozott a filmmel. 

A műsorban a 14.14 perctől nézhetik meg a rövid interjút.

http://www.mediaklikk.hu/video/ma-delelott-2016-01-14-i-adas/