A kukkonia projekt hivatalos honlapjaEnglishSzlovák
Gyógyfüvekkel a betegségek ellen

A gyógynövények a népi gyógyászat közkedvelt eszközei. Már az ősi kultúrákban ismert volt az egyes növények és füvek gyógyító hatása. Először a rómaiak termesztettek növényeket gyógyászati célra, de időszámításunk előtt használták őket az egyiptomiak is, sőt mi több, az ókori kínaiak komoly műtéteket végeztek a gyógyfőzeteket – például érzéstelenítésre – alkalmazva.

     A gyógynövények hatóanyagai közt találhatók alkaloidok, illóolajok, vitaminok, szénhidrátok, valamint glikozidok, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre. Alkalmazhatók vérzés- és fájdalomcsillapításra, máj-, vese- és szívbetegségekre, vérnyomáscsökkentésre, gyulladások kezelésére, méregtelenítésre, az emésztés javítására, emellett köptető, bódító, izgató, élénkítő és nyugtató hatásuk is lehet.

   A gyógynövényeket felhasználják a kozmetikai iparban és a dohányiparban is. Vannak vadontermő és termesztett gyógynövények. Vadontermőek például a lándzsás útifű, a gyermekláncfű és a galaj, termesztettek pedig a menta, a citromfű vagy a zsálya. A gyógynövények gyökerét, szárát, levelét, termését és virágát lehet gyűjteni. A frissen szedetteknek van a legnagyobb gyógyító hatása, de lehet őket szárítani is, és így tárolni.

Hol találhatóak az egyes gyógynövények és milyen betegségekre használhatóak? Megtalálod a Kukkónia kis gyógynövénykalauzában: http://kukkonia.sk/hu/kis-gyogynoevenykalauz