A kukkonia projekt hivatalos honlapjaEnglishSzlovák
Felpaprikázva a betegségekkel szemben

Zöld, piros, sárga, kicsi, nagy, nyers, őrölt, édes, csípős, csípősebb, és még annál is csípősebb. A paprika az egyik legközkedveltebb zöldség és fűszernövény, s jótékony hatásai miatt a népi orvoslásban gyógynövényként is használták. Nézzük, miért is éri meg rendszeresen fogyasztani.

 

A paprika Amerikából származik, valószínűleg Kolumbusznak köszönhetően jutott el Európába. Nagyon gazdag C- és A-vitaminban. A zöld paprika kétszer, a piros paprika pedig háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Vízhajtó hatású, megelőzi a vérzékenységet, segíti az emésztést, jó fáradtság és ízületi fájdalmak ellen. A piros paprika többek között káliumot, foszfort, kalciumot és béta-karotint tartalmaz, ennek köszönhetően. Védi a nyálkahártyát, erősíti a látást, felgyorsítja a sebek gyógyulását, s bizonyos mértékben védelmet nyújt a rák ellen.

Mitől csíp a paprika? Egy kapszaicin nevű anyag halmozódik fel a magokban, ettől lesz jellegzetesen csípős ízű. A csípős paprika enyhíti a torokgyulladást, segíti a váladék felszakadását, emellett fertőtlenít és segít az influenza megelőzésében. A kapszaicin tartalmú kenőcsök jók hátfájásra és ízületi gyulladásokra. Ugyan a csípős paprika ingerli a gyomor nyálkahártyáját, de tévhit, hogy túlzott fogyasztása gyomorfekélyt okoz.

Tipp: Egy kevés őrölt csípős paprikát szórva a vasárnapi húslevesbe fertőtleníthetjük szervezetünket, s felvértezhetjük magunkat a betegségekkel szemben.

 

(Forrás: www.welnesscafe.hu)