A kukkonia projekt hivatalos honlapjaEnglishSzlovák
A halászat Kukkóniában

„A népi bölcsesség szerint ha déli szél fúj, üres marad a halász hasa. Ha már magasan jár a nap, akkor sem kapnak a halak, ugyanis az árnyék elijeszti őket.”

Kukkónia Európa ősi, halászat szempontjából fontos tájegysége. A halászattal, halászokkal kapcsolatban néhány érdekes monda is él. Az egyik szerint István királyt, aki a vajkai erdőben szarvasvadászat közben a vízbe esett, két helybeli halász mentette meg. Hálából a király nekik adományozta a környező határt a hozzá tartozó Duna-szigetekkel együtt. A vidék egyik jellemző foglalkozása mindig is a halászat volt. A hagyomány apáról fiúra szállt több mint ezer éven át. A vidék halastavai és a Duna-ágak ma is a halászok, horgászok közkedvelt halászóhelyei.

Milyen halakat foghatunk Kukkóniában?

Pontyot, fehér amurt, kárászt vagy fehér busát. De Kukkónia mélyebb vizeiben harcsát, csukát, márnát, balint, menyhalat, gardát, sebes pisztrángot, kecsegét és fogassüllőt is kifoghatnak a türelmes halászok. A sekély, mocsaras, lassú folyású vizeket szereti a compó és a csík.

Fontos tudni azonban, hogy Szlovákiában rendkívül szigorúak a halászatra vonatkozó törvények. Engedély nélkül csak a magántulajdonban levő tavakban szabad horgászni. (Ezek listáját alább közöljük.) A Nagy-Dunán és a Kis-Dunán, valamint az állami tulajdonban levő tavakon és csatornákban való horgászáshoz engedély kell. (Az állami tulajdonú vizek listája a www.srz-ds.sk oldalon, a "Rybárske revíry" menüpont alatt található.) Ahhoz, hogy az érdeklődő horgászengedélyt kapjon, érvényes horgászjegy szükséges. Ez kiváltható az illetékes községházán vagy városházán, amelynek határában az adott tó, folyó vagy kanális található. A helybeliek a helyi horgászszövetségben válthatják ki a horgászengedélyt a különféle illetékek befizetése után (beiratkozási díj, tagsági díj, horgászrend-illeték, tagsági bélyeg) – Kukkóniában Dunaszerdahelyen, Nagymegyeren, Somorján, Komáromban, Nyárasdon, Gútán és Dénesdiben. A turisták számára ún. vendégengedély készült, mely az előbb említett illetékek nélkül is kiváltható egy nap vagy egy hét időtartamra. A horgászat befejeztével a nyomtatványon ki kell tölteni a fogásnaplót, s ezzel együtt kell leadni a vendégengedély vásárlásának helyén. Az engedély hétvégén is kiváltható, érdeklődni a következő telefonszámon lehet: 0903 174 539. Az engedélyt a helyi horgászszervezethez tartozó vizekre és az általa meghatározott helyekre válthatjuk ki (állóvizekre, tavakra, esetenként meghatározott folyóvizekre, pl. a Kis-Dunára – ez olcsóbb –, vagy az állami horgászszervezethez tartozó folyóvizekre, ez viszont drágább. A horgászat azzal kezdődik, hogy a fogásnaplóba be kell írni a horgászat helyét és idejét. A kifogott és megtartott halakat is itt kell feltüntetni. Egy alkalommal két darab nemes halat (pontyot, csukát vagy süllőt), vagy összességében 7 kiló halat (kárászt vagy keszeget, beszámítva a nemes hal súlyát is) lehet hazavinni. Táplival (emelőhálóval) csak bizonyos helyeken és külön engedéllyel lehet halászni, kétféle módon. A hosszú fanyéllel irányított hálót vagy a partról lehet a vízbe lógatni, vagy be lehet vele gázolni a vízbe.

 

A magántavak listája

Nyárad: Holtörvény

Albár: Relax Park – www.relaxpark.sk

Dolnobársky rybník – www.dolnobarskyrybnik.sk

Mihályfa: Lake

Padány: Padányi halastó – www.sportovyrybolov.rybarstvo.com

Komárom: Csallóközi horgászat

Felsőpatony: Lívia-tó – www.jazerolivia.sk

Bős: Dékány-tó – www.jazerodekany.sk

Gúta mellett: Moby Dick horgásztó – www.moby-dick.sk

Nemesócsa: Carp paradise – www.carpparadise.sk

Ekel: Esztercarp – www.esztercarp.sk

Vajka: Danube-Fishing – www.danube-fishing.sk

 

 

 

 

Kapcsolódó tartalmak
A halászat mint ősi mesterség
A halászat mint ősi mesterségleírás
A horgászengedélyekről és illetékekről bővebben
A horgászengedélyekről és illetékekről bővebben leírás
Kukkónia halvilágáról
Kukkónia halvilágáról leírás