A kukkonia projekt hivatalos honlapjaEnglishSzlovák
A gyertyaláng fényében emlékezve - Mindenszentek ünnepe

Mindenszentek, halottak napja, Halloween. Sokan összekeverik ezt a három ünnepet, ami nem meglepő, hiszen libasorban követik egymást október és november hónapok határán. Október 31. éjszakája Halloween ünnepe, november elseje Mindenszentek ünnepe, november másodika pedig a halottak napja. 

A mindenszentek ünnepe a történelem folyamán szorosan összekapcsolódott az ősi kelta pogány ünneppel, a Samhainnal. A kelták hittek abban, hogy ezen a napon visszatérnek az előző évben meghalt emberek lelkei, ezért állat- és ételáldozatokat ajánlottak nekik, hogy segítsenek nekik átkelni a holtak birodalmába. A keresztények idővel átvették a pogány hagyományt, és ünnepeket rendeztek a katolikus szentek tiszteletére, így jött létre a Mindenszentek ünnepe. Ezen a napon fényárba borulnak a temetők, mécsesek, színpompás koszorúk és virágok díszítik a sírokat.

A halottak napja keresztény ünnep. Minden év november másodikán az emberek kilátogatnak a temetőkbe, virággal díszítik a sírokat és gyertyát gyújtanak elhunyt szeretteikre emlékezve. A gyertyák fénye az örök világosságot jelképezik. Mivel ez idő tájt nyílik a krizantém, ezért leggyakrabban ez a virág díszíti a sírokat.

 

Kultúrája válogatja

A spanyol országokban, főként Mexikóban hatalmas kultusza van a halottak napjának (Día de los Muertos). Felvonulással, parádékkal ünneplik ezt a napot, valamint minden háznál oltárt építenek, ahol felajánlásokat tesznek elhunyt családtagjaik lelki üdvéért, Az oltárra helyezik az elhunytak fényképét, s gyertyákkal, virágokkal és hagyományos mexikói ételekkel rakják tele az asztalt, Jellemző dekoráció a színes mintákkal díszített, vidám koponyaalak.

 

 

(Forrás: www.nlcafe.hu)

(Képek: pinterest.com, hispantv.com)